🌀 استرها: گروهی از ترکیبات آلی با گروه عاملی بصورت
R-COOR’
میباشند

🔑 نکات مهم استرها

۱⃣ استرها اغلب بو و طعم خوشی دارند
۲⃣ از مشتقات کربوکسیلیک اسیدها به حساب می آیند.
۳⃣ طعم خوش آناناس ناشی از اتیل بوتانوآت است
۴⃣ ساده ترین عضو آنها متیل متانوآت است
۵⃣ آسپرین دارای گروه استری میباشد
chemistry-stock-image

🔆 واکنش استری شدن 🔆

به واکنش کربوکسیلیک اسیدها و الکل ها در حضور کاتالیزور اسیدی،که یک واکنش تعادلی است، واکنش استری شدن گویند
RCOOH + R’OH ⇌ RCOOR’ + H2O

🔑 نکات مهم این واکنش

۱⃣ عکس این واکنش، آبکافت استر نامیده میشود
۲⃣ آبکافت استر در نبود کاتالیزور بسیار آهسته انجام میشود
۳⃣ استرهایی با تعداد کربن زیاد نباید در ساخت عطرها استفاده شود، زیرا با عرق بدن واکنش آبکافت آنها صورت میگیرد که بوی نامطبوعی دارد
۴⃣ آبکافت استرها در یک محیط قلیایی بصورت برگشت ناپذیر است
۵⃣ در آبکافت استر (در محیط قلیایی) به جای کربوکسیلیک اسید، نمک آن تولید میشود
۶⃣ واکنش استری شدن،آبکافت استر در محیط اسیدی و قلیایی هردو واکنش جابه جایی دوگانه اند
۷⃣ آبکافت استر در محیط قلیایی (سود) :
RCOOR’ + NaOH ➡️ RCOONa + R’OH

🔱 واکنش صابونی شدن 🔱

به آبکافت استر اسیدهای چرب در محیط قلیایی، واکنش صابونی شدن گویند

🔑 نکات مهم این واکنش

۱⃣ اسیدهای چرب همان کربوکسیلیک اسیدها هستند که در زنجیره اصلی خود ۱۴ تا ۱۸ اتم کربن دارند
۲⃣ روغن ها و چربی ها استر های طبیعی هستند
۳⃣ صابون ها نمک سدیم، پتاسیم یا آمونیوم اسید چرب هستند
۴⃣ صابونهای جامد نمک سدیم اسید چرب هستند

🌀 تشخیص الکل و اسید یک استر

RCOOR’

۱⃣ گروه کربنی که به اکسیژن وصل هستند + OH

۲⃣ به جای گروه ‘R، هیدروژن قرار دهید

RCOOR’ ➡️ RCOOH + R’OH

۱ دیدگاه. ارسال دیدگاه

باسلام
جناب اقای رادمان مهر در دی وی دی های سال پیش (نظام قدیم)در دومین دی وی دی عرض کردن ۴۴ واکنش هست که لیست ان ها در این سایت هست اما من هرچه گشتم پیدا نکردم …ممنون میشم اگر بهم بگین کجا میتونم پیدا کنم

پاسخ دهید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *